Rovarhotel OTTHON

Hírek

Ahogy egyre több időt töltünk otthon, egyre inkább kezd hiányozni a külvilág és a természet csodái. A napsütés, a lágy szellők, a fű illata és a rovarok dallamos zümmögése. Talán nem is gondolnád, de az utolsót egy tömblakás erkélyére is könnyedén oda lehet varázsolni. A megoldás: ROVARHOTEL.

Vagy más néven bogártanya, néha méhecskehotel, de mindegy hogyan hívjuk, ugyanazt a célt szolgálja: élőhelyet biztosít a számunkra kedves és hasznos rovaroknak. Sokaknak talán rémisztő vagy visszataszító lehet az ötlet, hiszen: „Miért akarnék undi bogarakat a teraszomra?” Pedig amellett, hogy a természet közelsége megnyugtatóan hat az emberi lélekre, számos olyan rovarfaj él, amelyekből hasznot is húzhatunk. Ezek közül legszorgalmasabbak a méhek, akik fáradhatatlanul dolgoznak fáink, terményeink és virágaink beporzásán, ezzel mozgásban tartva az ökoszisztémát és segítve az emberiség túlélését.

Vagy ott vannak katicabogarak, akik nemcsak egy népszerű mondóka főszereplői, de a kártevők egyik legnagyobb ellenségei is, így, ha vannak virágaink a teraszon, kifejezetten hasznos társaság lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy a hotel felépítése kiváló elfoglaltság lehet az egész családnak, plusz, amint beköltöztek a lakók, a gyerekekkel testközelből tanulmányozhatjátok a rovarok viselkedését.

A rovarhotel elkészítése számos módon történhet, de a négy fal között a legegyszerűbb megoldás, ha szerzünk egy farönköt, esetleg egy téglát, és abba 2-10 mm átmérőjű lyukakat fúrunk. Nagy fáradságot nem igényel, de a teraszra vagy ablakpárkányra kihelyezve sok magányos méhnek adhatunk ezzel új otthont. Picit bonyolultabb, de talán mutatósabb megoldás, ha egy hagyományos kisház alakú madáretetőt alakítunk át néhány bambuszrúddal és egy kis mohával, hogy kicsit vonzóbb külsőt kapjon. Ennek a pontos elkészítéséhez itt találtok útmutatót. Akinek pedig nincsen kedve az építéssel bajlódni, az megrendelheti az interneten a már használatra kész változatokat.   

További, kertben felépíthető rovarhotel ötletek:

https://eletszepitok.hu/bogartanya-rovarhotel-keszitese/

Nektek is hiányzik már a természet közelsége? Ti milyen megoldásokkal hozzátok közelebb a természetet? Írjátok meg nekünk kommentben a Facebookon!

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel

Ha az "Összes elfogadása" gombra kattintasz, elfogadod a sütik tárolását a készülékeden, hogy javítsd a webhely navigációt, elemezhessük a webhely használatát és segíts marketinges erőfeszítéseinkben.
Adatvédelmi szabályzat
Adatvédelmi beállítások
Összes elfogadása
Ha az "Összes elfogadása" gombra kattintasz, elfogadod a sütik tárolását a készülékeden, hogy javítsd a webhely navigációt, elemezhessük a webhely használatát és segíts marketinges erőfeszítéseinkben.
Adatvédelmi szabályzat
Adatvédelmi beállítások
Összes elfogadása