Maszkos kisokos

Hírek

Ahogy a járványhelyzet híre elterjedt a világban, az emberek sorra kezdték megrohamozni a gyógyszertárakat arcmaszkért, akinek pedig nem jutott, az az interneten talált tippek alapján otthoni gyártásba kezdett. De melyik a jó megoldás? Melyik a leghatékonyabb, és hogyan kell használni őket?

Többféle maszk van jelenleg forgalomban, így nem árt tisztázni, hogy mi a különbség köztük. Kezdjük a leghatékonyabbal, ami FFP3 (Filtering Face Piece 3) vagy N95 maszk néven fut, és árban is magasabb kategóriát visel, mint társai. Ezt a maszkot alapvetően olyan egészségügyi dolgozók használják, akik ténylegesen fertőző betegekkel foglalkoznak, mert ez a típus képes kiszűrni a levegőben lévő szilárd és aeroszolos, permetszerű káros anyagok 99,5%-át. Előnye, hogy teljesen zárt és rásimul az arcra, így a levegő nem tud a szűrés megkerülése nélkül bejutni a tüdőbe. 

Ennél már jóval kevésbé hatékony a mostanában leggyakrabban látott és gyógyszertárakban is kapható sebészi maszk. Ennek használata főként akkor ajánlatos, ha betegek vagyunk, legyen szó bármilyen betegségről, hiszen célja a fertőzés terjesztésének megakadályozása. Ha betegségmegelőzési céllal használjuk, akkor szigorúan oda kell figyelni arra, hogy használat előtt fertőtlenítsük a kezünket, úgy tegyük fel, hogy szájunkat és az orrunkat is védje, és hogy ne érjünk hozzá amíg viseljük. Ennek oka, hogy a maszkon felgyűlt kórokozók az ember kezére jutnak, onnan pedig szerteszét a világba. Kifejezetten fontos továbbá, hogy ezt a maszkot csak egyszer használjuk és amennyiben a lélegzetünktől benyirkosodik, dobjuk ki azonnal, lehetőleg lefedhető szemetesbe.

Ne felejtsük el, hogy a legújabb szabályozások értelmében április 27. óta Budapesten minden üzlethelyiségben és tömegközlekedési eszközön kötelező a száj- és orrnyílást teljes egészében és folyamatosan eltakaró maszkot, sálat vagy kendőt viselni. Ha nem sikerült még beszereznünk kész maszkokat, akkor otthon is készíthetünk magunknak, amihez számtalan útmutatót találhatunk az interneten.

Nektek van olyan maszkkészítési technikátok, ami bevált? Ti melyiket részesítitek előnyben, a házi vagy a bolti maszkokat? Írjátok meg nekünk kommentben Facebookon!

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel

Ha az "Összes elfogadása" gombra kattintasz, elfogadod a sütik tárolását a készülékeden, hogy javítsd a webhely navigációt, elemezhessük a webhely használatát és segíts marketinges erőfeszítéseinkben.
Adatvédelmi szabályzat
Adatvédelmi beállítások
Összes elfogadása
Ha az "Összes elfogadása" gombra kattintasz, elfogadod a sütik tárolását a készülékeden, hogy javítsd a webhely navigációt, elemezhessük a webhely használatát és segíts marketinges erőfeszítéseinkben.
Adatvédelmi szabályzat
Adatvédelmi beállítások
Összes elfogadása