Fagyasszuk be az energiapazarlást!
A hűtőszekrény jól szellőző, száraz helyiségben, radiátortól távol van jó helyen. A hátfala és a fal között minimum 5 cm távolságot tartsunk. Minél melegebb hőmérsékletű helyiségbe kerül a hűtő, annál több energiát fogyaszt. Ha 1 °C fokkal emelkedik a belső, konyhai hőmérséklet, akkor a hűtő 5%-kal több energiát használ a beállítás szerinti hideg hő tartásához. Nem megfelelő helyen kár 30%-kal is több energiát fogyaszthat. Az is fontos, hogy megfelelően szellőzzön a kondenzációs rács! A hűtőgépek működésük során elszállítják a meleg levegőt a szekrényből, melyet azután hátul az un. kondenzációs rácson leadnak a környezetnek. Éppen ezért ez a rész melegebb. Fontos, hogy itt megfelelő legyen a szellőzés, hogy a rendszer minél több hőt tudjon leadni. Ne toljuk egészen a falig a hűtőszekrényt, vagy ne takarjuk el, minimum 5 centi rést hagyjunk. A nem megfelelő szellőzés akár 10%-kal is növelheti az energiafogyasztást.
A korszerű hűtőkön már van energiatakarékos funkció, melyet célszerű használnunk. Ha nincs ilyen beépítve, akkor állítsuk a termosztátot a hűtőtérben 6-8 fokra, a fagyasztótérben pedig -18 fokra! Az így beállított hűtőszekrény a legoptimálisabb értéken üzemel az ételek tárolására és a hűtők energiafogyasztására is.
A hűtőszekrény akkor a leghatékonyabb, ha tele van. Ilyenkor a belső terében a levegő áramlása megtörik, a nagy mennyiségű hideg étel a hőtehetetlenség miatt jobban tartja a hideget, mint önmagában a készülék. Így a beáramló levegő is jobban és gyorsabban le tud hűlni.
Spórolhatunk az energiával, ha a fagyasztóból kivett ételt már jóval a fogyasztás vagy feldolgozás előtt kivesszük, és egyszerűen áttesszük a hűtőszekrénybe. A fagyasztott étel ugyan lassabban enged ki, de a hűtőszekrény munkájából átvesz, ami így kevesebb áramot kell, hogy felvegyen a hőtartáshoz.
Inkább egy nagy, mint két kicsi! Meglévő hűtőnk mellé még egyet beállítani sokkal gazdaságtalanabb, mint egy nagyot vásárolni. Ez utóbbival ugyanis 20%-kal több energiát spórolhatunk meg, ha nagyobb hűtőtérre van szükségünk. Különösen a fagyasztók esetén lehet számottevő a különbség.
Mind a hűtő-, mind a fagyasztószekrény esetében előnyösebb a többrekeszes vagy fiókos, mert abban könnyebb rendet és átláthatóságot tartani, rövidebb ideig kell nyitva tartani az ajtaját, kevesebb hideg levegő áramlik ki. A fagyasztó tartalmáról érdemes (állandóan frissített) listát vezetni, ezzel is csökkenthető a keresgélés és az ajtó nyitvatartásának ideje. Ráadásul a hűtőterek ki-be rakodásakor képződő páralecsapódás miatti jegesedés befolyásolja a készülék működését, teljesítményét.
Évente egyszer végezzük el a leolvasztást és fertőtlenítést! Az új hűtők már rendelkeznek automata leolvasztási funkcióval, azonban régi szekrények esetén nekünk kell gondoskodni az óriási jégdarabok eltávolításáról, melyek egyébként tovább rontják a hűtő hatásfokát, így több energiát fogyasztva. Öt milliméteres (fél ujjnyi) jégréteg esetén 30 százalékkal nő az energiafogyasztás.
Meleg ételt ne tegyünk a hűtőbe! Ezzel árthatunk a legtöbbet a készüléknek, valamint a hűtőtér hőmérséklete is pillanatok alatt felmelegszik. Ez azt eredményezi, hogy a hőmérséklet kiegyenlítés során alaposan megnő a fogyasztás.
forrás: MVM, hutomester.hu
Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel